The Challenge: een korte samenvatting

Nieuws

Midden vorig schooljaar werden wij als school geselecteerd om deel te nemen aan het project ‘The Challenge’, een samenwerking van verschillende Gentse organisaties om de leerlingen van de klas te motiveren en in te zetten op leren leren, remediëren en oriënteren. We hebben er als school voor gekozen om vooral in te zetten op de pijlers Leren & Studeren en Motivatie & Welbevinden.  

In het kader van het project werden verschillende acties georganiseerd waaronder de proefwerkenstudie waarbij de leerlingen van 3BO intensief begeleid werden bij de voorbereiding van hun proefwerken.  

Aan de hand van verschillende methodieken leerden de leerlingen over zichzelf reflecteren, hun talenten ontdekken en in verbindende communicatie gaan met elkaar.  

Het KOM-gesprek werd geïntroduceerd. In het Kind-Ouder-Mentor gesprek voert de leerling het woord en vertelt zij/hij daarin over haar/zijn talenten en werkpunten, formuleert korte en lange termijndoelstellingen en denkt na over hoe die kunnen bereikt worden en wie haar/hem daar bij kan helpen.  

Bij de start van het tweede semester werd een concrete uitdaging geformuleerd: de bouw van een Escape Room. Ter voorbereiding speelde de klas zelf eens een escape Room om op deze manier geïnspireerd te geraken voor de ontwikkeling hun eigen spel.  

Na maanden voorbereiding was het op 30 mei dan eindelijk zover! Dankzij de samenwerking met Ons Huis Westveld van OCUP vzw kwam de escape room van 3BO tot leven. Het werd een voormiddag vol spanning en uiteindelijk slaagde elke groep erin om te ontsnappen. Tot op heden wordt de escape room gespeeld door jongeren uit de buurt. De leerlingen van 3BO kunnen dus zeker trots zijn op hetgeen ze samen gecreëerd hebben! 

We kijken terug op een geslaagde samenwerking met Onderwijscentrum Gent, Groep Intro en Universiteit Gent die ons gedurende het project hebben begeleid en bijgestaan.  

Naast de positieve ervaringen en kennis die we hebben opgedaan om volgende schooljaren mee aan de slag te gaan, kreeg de school de mooie som van 7500 euro cadeau. Met dit geld zullen onder andere de ontspanningsruimtes van onze leerlingen een opknapbeurt krijgen.